Nézzen be hozzánk
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

19:00 – Muzsikás 50 / népzenei koncert

március 14. 19:00 - 20:30

5500Ft

Muzsikás 50
népzenei koncert
Közreműködik: Kacsó Hanga (ének)

Az 50 éve alakult Muzsikás együttes fogalom, legenda, márkanév. Lassan olyan, mint Puskás Öcsi, vagy a piros paprika. Bárhol a világban a magyar kultúra követeinek számítanak. A világhírű zenekar a parasztzenészek elhivatottságával, mély tudásával, lelkével és alázatával muzsikál egy vidéki iskola tornatermében éppúgy, mint a Carnegie Hallban. Az ötvenedik évforduló számos sikeres jubileumi koncertje után most a Dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban lép föl a zenekar egy mély és feledhetetlen koncerttel. A 2023-as jubileumi év az öröm mellett bánatot is hozott, hiszen elvesztették társukat, Éri Pétert, aki 48 évig volt a Muzsikás tagja. A zenekar – ahogy a népzenészek színe-java – hiszi, hogy az égi zenekar, és benne Péter, együtt húzza a földiekkel – ahogyan az adatközlő mestereik is sokan már a túloldalon muzsikának.

A táncházmozgalom születésével szinte egy időben, az első táncház után egy évvel alapította a három fiatalember,  1973 tavaszán a Muzsikás együttest. Sipos Mihály matematikus, Hamar Dániel geofizikus és az akkor még diák Ifj. Csoóri Sándor célja az volt, hogy a régi magyar paraszt-vonószenekarok mintájára muzsikáljanak, ahol a szólóhegedű mellett a brácsa és a bőgő adta a kíséretet.

„Faluhelyen ezeket a zenészeket muzsikásoknak hívták. Ez adta az ötletet, hogy zenekarunknak a Muzsikás nevet adjuk.” „Zenénkben azt tartjuk a legfontosabbnak, hogy lehetőleg minél kevésbé különbözzék a muzsikások játékától, tekintve, hogy korábban ez a szín teljesen hiányzott. Ezt a zenét igyekszünk terjeszteni, megismertetni.” – vallották már a kezdetekkor.

A zenekarhoz Éri Péter, majd utána néhány évig Sebestyén Márta is csatlakozott. Ifj. Csoóri Sándor kiválása után,  Porteleki László került a zenekarba. A Muzsikás az egyik legismertebb népzenei formáció lett, lendületükkel ezreket, tízezreket szólítottak meg a népzenével itthon és külföldön egyaránt. Elsőként sikerült elfogadtatniuk a világban a magyar népzenét, mint önálló, minden más műfajjal egyenértékű zenei stílust és fáradhatatlanul járva a világot, az ország kulturális nagyköveteivé váltak együttműködve számos neves zenésszel.

Tevékenységük szemléletformálóvá vált a teljes zenei életben, hiszen pályájukon folytatták azt, amit Bartók és Kodály elkezdett: gyűjteni jártak falvakba, Erdélybe ellesni a hagyományt és népzenészként elsőként visszacsatoltak a Bartóki életműhöz bemutatva azt a zenei örökséget, amelyet Bartók felfedezett és gyűjtött és amelyből szerzői életműve táplálkozik.

Számos díj és kitüntetés birtokosai. Ezek közül is kiemelkedő a Magyar Művészetért Díj, a Liszt Ferenc díj, a Magyar Örökség díj, a Kossuth díj és a Prima Primissima díj. Az együttest 2008-ban európai zenekarként elsőként a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal is elismerték. A Muzsikásról film (rendező: Tóth Péter Pál) és 40. évfordulójukra könyv is készült (szerző: Jávorszky Béla). Éri Péter halála után Mester László csatlakozott a zenekarhoz.

Az évtizedek során legtöbb albumukon Sebestyén Márta énekel, az utóbbi években pedig Petrás Mária és Kacsó Hanga Borbála gyönyörű hangját hallhatjuk a zenekarral. Olyan művészekkel adtak ki közös lemezt, mint többek között Alexander Balanescu, Jandó Jenő vagy a világhírű Takács Quartet.

Bármilyen híresek is lettek az elmúlt évtizedekben, akkor sem felejtik el a zene örömét és továbbadását a következő generációknak. Iskolai programjukkal sok ezer kis- és nagyobb iskoláshoz vitték el rendhagyó énekóráikon a népzenét, hiszen mélyen hisznek abban, hogy ezek az élmények lélekgyógyítóak, sorsfordítóak, meghatározóak lehetnek.

A koncerten közreműködik Kacsó Hanga Junior Príma díjas énekes, a 2018-as Felszállott a páva tehetségkutató vetélkedő kategória-győztese, korosztályának legígéretesebb népdalénekese. A Muzsikással való közel egy évtizedes együttműködésük során számos nagy sikerű koncertet adtak itthon és külföldön, többek között Londonban, Rómában, Lisszabonban, New Yorkban, Torontóban és olyan távoli helyszíneken is, mint Hong Kong, Delhi, Kalkutta, Taipei vagy Katmandu.

A hangverseny a IV/2790/2023/KOZOSMUVFO támogatás segítségével jött létre.

.

 

 

 

A jegyek ára: 5500 Ft
Helyszín: Színházterem

.

.A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

AKTUÁLIS JEGYPÉNZTÁRI NYITVATARTÁS

JEGYINFORMÁCIÓ

Részletek

Dátum:
március 14
Időpont:
19:00 - 20:30
Összeg:
5500Ft
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
, ,
Honlap:
http://www.muzsikasband.com/a-muzsikas/

Szervező

Bartók Szervezés
Telefon:
25/402598
E-mail:
szervezes@bartokszinhaz.hu

Helyszín

Színházterem
Bezárás