Nézzen be hozzánk Egymásra találás évada

Rák Jóska, dán királyfi a gyulai Shakespeare Fesztiválon – Kolbert Zoltán Márió szemével

 

Rák Jóska, dán királyfi immáron a 4. fesztiválján

  1. rész

Nagy megtiszteltetés, hogy Őze Áron igazgató úr megbízásából Gyulára utazhattam a Rák Jóska, dán királyfi című előadásra Sipos Imre rendezésében, amit a Shakespeare Fesztivál keretein belül rendeztek meg.

Az utazás nagyon hosszú volt, de szerencsére a jó társasági hangulat ezt feledésbe merítette.

A színészek fél négykor kezdték el a részpróbát, ami azt jelenti, hogy a darabnak csak bizonyos jeleneteit próbálták le, hogy ezen a színpadon, mennyire hatékonyan és könnyedén lehet a munkát elvégezni. A hangulatra nem volt panaszunk, sok nevetéssel és közben rengeteg feladattal telt el a körülbelül negyven perc. A rövid jeleneteket újra és újra megtekinteni elképesztő érzés volt. Ezek után 10 perc szünet következett, majd elkezdődött a teljes próba, ahol a darabot elejétől a végéig lepróbálták gond nélkül. Ennek 7 órakor vége lett, és mindenki elment kávézni, majd pedig készülődni, hogy élesben is megmutathassák a közönségnek.

  1. rész

Az előadás előtti pillanatokban a nézők már izgatottan várták a kezdést. Az első pillanattól fogva mindenki nevetett, és jól szórakozott jómagammal együtt. Az első felvonás után megkérdezett emberek mindegyike csak dicsérni tudta ezt az egyébként remekül összeállított és kidolgozott előadást. Érdekes, volt olyan személy, aki nem először látta a darabot, de mégis annyira tetszik neki, hogy ki nem hagyta volna. A második felvonás hasonló izgalommal töltötte el a közönséget, mint korábban. A darab ezen része, viszont nagy komolyságot igényel a mondanivalója, amit a nézőtéren ülő személyek teljesen megértettek. Az előadás után megkérdezettek még a hatása alatt voltak annak, amit láttak, és szerintem szinte mindenkit gondolkodásba ejtett. Mindenkinek szeretnék gratulálni, a színészeknek, és a háttérmunkásoknak is, hiszen egy darabot csak közös erővel lehet létrehozni, amiből senki nem hiányozhat.

Kolbert Zoltán Márió

Bezárás