NAGY ERVIN ÉS KOLTAI RÓBERT A BARTÓK KAMARASZÍNHÁZBAN
– ELKEZDŐDTEK A HAMLEAR PRÓBÁI DUNAÚJVÁROSBAN

 

Elkezdődtek a Hamlear próbái a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban

Főszerepekben: Nagy Ervin és Koltai Róbert


A dunaújvárosi Bartók Kamaraszínházban megtartottuk a Hamlear olvasópróbáját.

Alcíme is van a Hamlearnek: A dán királyfiból lett brit király. A szerzők: Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba. Ők mondják az abszurd, Monty Python-szerű komédiájukról: „A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Mindezzel együtt az irodalmi persziflázs csak kerete a műnek – a középpontban nagy emberi kérdések: a szülő-gyermek kapcsolat, a viszonzatlan érzelmek, a megfelelési vágy, az öregedéssel való szembenézés shakespeare-i pillanatainak tragikomikus újrafeldolgozása áll.”

A fiatal Hamlear – Nagy Ervin, aki kicsit hazajött, ugyanis dunaújvárosi születésű. Most először játszik a Bartók Kamaraszínház produkciójában. Az idősebb Hamlear – Koltai Róbert, aki a gyermekkorát töltötte Dunaújvárosban, és a város díszpolgára. Ő szintén először játszik a ’Bartókban’. Az előadás rendezője Őze Áron, aki július 1-jétől újabb öt évig vezetheti a Bartók Kamaraszínházat. Ő mondja a Hamlearről: „A szerzők iszonyatosan jó stílusérzékkel és humorérzékkel vonták össze a Hamletet és a Lear királyt áthallásos szerepekkel, szerepsorsokkal, rengeteg humorral. De nem elég, hogy Hamletből Lear lesz, és a többi szereplő egy másik darabba kerül át, még Bánk bán is színre lép, és állandóan keresi a helyét a Hamlear darabján belül. Egy klasszikus magyar szereplő a saját mentalitásával, természetével, ő az, aki mindig mindenbe beleszól. Sipos Imre alakítja nálunk Bánk bánt.”

A Hamlear a Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkciója. Nyári bemutatója Gyulán lesz, a Shakespeare Fesztiválon július 4-én. A dunaújvárosi színházban 2021 őszén mutatjuk be.

Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba: Hamlear

SZEREPLŐK:
Hamlear – Nagy Ervin
Bánk bán – Sipos Imre
Id. Hamlear – Koltai Róbert
Claudius/Kenetlen – Vasvári Csaba
Polonius/Cationtugud – Papp János
Laertes – Jegercsik Csaba
Edgar/Edmund – Ágoston Péter
Gertrúd/Goneril – Kovács Vanda
Ophelia/Regan – Marjai Virág
Cordelia – Alberti Zsófi

ALKOTÓK:
Rendező: Őze Áron
Díszlet- és jelmez: Matyi Ágota
Rendezőasszisztens: Palkó Panka