Színházunk csatlakozik a  10. Színházi Olimpiához!

.

A dunaújvárosi Bartók Színház szintén csatlakozott a Színházi Olimpia nagyívű nemzetközi rendezvénysorozatához. 2023. május 6-án az indiai The Chorus Repertory Theatre mutatkozik be itt egy izgalmas Macbeth-előadással. Június 16-án pedig Csehov Három nővér című darabjával – Sebestyén Aba rendezésében – lép fel a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata. Velük koprodukcióban mutattuk be ebben az évadban Barta Lajos Szerelmét.

.

A Színházi Olimpia a hagyomány és a korszerűség jegyében, illetve az ókori olimpiák szellemében 1995-ben Görögországban életre hívott színházi találkozó. Az alapítók neves rendezők és drámaírók, görög, japán, amerikai, spanyol, angol, orosz német és brazil alkotók voltak. A világszínház egyik legnagyobb és legrangosabb eseménye időről időre egy-egy városban, országban talál otthonra. A 2023-as magyarországi olimpia a színházi olimpiák történetének 10. eseménye.
A 10. Színházi Olimpia 70 helyszínen, mintegy 550 előadással várja a közönséget 2023. április 1. és július 1. között. 35 ország 200 társulata érkezik Magyarországra. Az idei év mottóját Az ember tragédiájából választották: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!” Madách Imre 200 éve született.
A magyarországi Színházi Olimpia szervezésének kulcsfogalmai: autonómia, szabadság, a kultúrához való hozzáférés segítése. Az eddigi olimpiákhoz képest nagyobb szabadsága van minden helyi intézménynek abban, miként használja ki az olimpia nyújtotta globális lehetőséget.

.2023. május 6-án 19 órakor az indiai The Chorus Repertory Theatre egy izgalmas Macbeth-előadást mutat be a Bartók Színházban.

2023. június 16-án 19 órakor a Három nővér-produkcióval érkezik – Sebestyén Aba rendezésében – a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata..

A 10. Színházi Olimpiáról további hasznos információt találhatnak a programsorozat honlapján (ide kattintva).

Az előadásokra külön-külön is tudnak jegyet váltani akár online, akár személyesen.