Interjú Kiss Attilával, akit Kreon szerepében tekinthetünk meg Az Antigoné történet c. előadásunkban

 

Kreonra tanulmányaimból úgy emlékszem, hogy egy borzasztóan rossz ember, egy zsarnok, aki mindenkit elnyom, sanyargatja a népet, nem érdekli senki és semmi a saját igazán kívül. Ellenben ebben az előadásban nekem ő nem volt ennyire negatív, sőt, olyan volt, mintha még talán őrlődne is döntései miatt. Te hogy látod ezt?

Valahogy a tanulmányaiból mindenkinek egyértelmen negatív figura, és az most kifejezetten  cél volt, hogy ne legyen egyértelműen gonosz ember. Inkább egy hétköznapi ember, aki nem teljesen biztos a döntéseiben. Persze, vannak olyan pontok az előadásban és mindenki életében is, amikor azt gondolja, azt gondoljuk, hogy biztosak vagyunk, de aztán elbizonytalanítanak.

Úgy hiszem, hogy ez a valószerűségéhez hozzátartozik egy-egy figurának, még a gonoszoknak is, bár azt sem gondolnám, hogy őt feltétlenül egy gonosz, ártó szándék vezérli.

Igen, én úgy látom, hogy megvan a maga igazsága is ebben a törvényben, hiszen ő csak meg akarja büntetni azt az ember, aki ártott a városnak, aki megtámadta, példát állítani, hogy ilyen ne legyen többet.

Igen, ez igaz, viszont itt az a nagy kérdés, ami miatt Antigoné is bűnhődik majd, hogy lehetnek-e az emberi törvények az isteniek felett állók, vagy nem?

Főpróbahét van, hogy érzed, mennyire állt össze az előadás?

Ez egy teljesen jó állapot, amiben most vagyunk. Sok minden, ami eddig megvolt, az elveszett, de cserébe több technikai elem került bele, úgyhogy most azon vagyunk, hogy ezeket összecsiszoljuk, hogy az is jól menjen, ami technika és közben megszülessen az előadás is. Összeségében tehát – a kérdésre visszatérve – jól állunk.

Kinek ajánlanád az előadást?

Középiskolásoknak mindenképpen. Bár, úgy gondolom, hogy önmagában csak ebből az előadásból leérettségizni nem lehet, mivel ez nem a klasszikus Antigoné. De a tragédia elemzésében talán nagy segítség lehet, hiszen más nézőpontokat nyit meg, más aspektusból láthatunk dolgokat, az előbb említett Kreon szerepét is.

Mindenképpen ajánlanám mindenkinek, akinek tananyag, de felnőttek is találnak benne érdekes dolgokat, amiket a saját életükre vetíthetnek rá.

Készítette: Nemes Orsolya

Fotó: Ónodi Zoltán