ÚJRA MIKRO FESZTIVÁL A BARTÓKBAN!

– 2024. június 1-8. –

 

JÚNIUS 1. SZOMBAT

 

17:00 – Barátaink, a színészek

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet és a Bartók Színház közös kiállítása

 


19:00 – ÉN ÍGY LÁTOM – Tompa Miklós mesél / Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata

 

Bérczes László interjúkötete nyomán

Előadják: László Csaba, Kovács Károly, továbbá Benő Kinga, P. Béres Ildikó, Fodor Piroska, Kádár Noémi
Rendező: Barabás Olga

Tompa Miklós feltartóztathatatlanul, színesen, élményszerűen beszél életének meghatározó történeteiről, a megélt történelemről, emberekről, akiket megőrzött emlékezetében, és persze a színházról, a legfőbb céljáról: állandó színházi kultúrát teremteni az elmarasztalt Székelyföldön. Tompa Miklós a kilencvenes évek elején mesélt Bérczes Lászlónak, így született meg a Székely körvasút című életinterjú-kötet, az előadás szövegkönyvét ennek alapján készítette Barabás Olga, aki egyben az előadás rendezője is.
A beszélgetőkönyv, illetve a belőle inspirálódó előadás kortörténeti dokumentum: az 1945-1946-os színházalapítás történetét, valamint a marosvásárhelyi és székelyföldi színházkultúra nagyrealista vonulatát is meghatározó alkotó életútjának fontos állomásait dolgozza fel dramatikus, interjúszínházi formában. A Székely Színház alapító-rendezőjét az UNITER-díjas László Csaba alakítja.
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a 2024/2025-ös szezonban ünnepli 80. évadát: ezzel az előadással saját alapítója és egyben nagyformátumú alkotója előtt tiszteleg.

 

Az előadás időtartama: 2 óra szünet nélkül
Helyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/en-igy-latom-tompa-miklos-mesel-marosvasarhelyi-nemzeti-szinhaz-160325/1140959

 

 

JÚNIUS 2. VASÁRNAP


15:00 – A REPÜLÉS TÖRTÉNETE / MárkusZínház / meseelőadás gyerekeknek

 

Játsszák: Pilári Gábor, Pilári Lili Eszter, Vajda Zsuzsanna

„Kérem, foglalják el helyüket a fedélzeten!” – szól a Márkus Airline mosolygós légiutas-kísérője. A repülőgép hajtóműve beindul, forognak a propellerek, a pilóta felemeli a gépet a kifutópályáról, és elemelkedünk a mindennapjainkból, hogy megkezdjük a korokon átívelő időutazást a repülés hőskorától a világűr meghódításáig. Sajnos minden repülés zuhanással kezdődik. De a szárnyak repülés közben nőnek! /Márkus Airline – a Holdra szállás szakértője
Az előadás jelenetsoraiban emléket állítunk mitológiai és valóságos személyeknek, akik az emberi emlékezetben jelen vannak a repülés kísérletező-feltaláló vágyálmaival.

 

A bábelőadást 5 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Az előadás időtartama: 60 perc szünet nélkül
Helyszín: Stúdióterem
Jegyár: 3000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/a-repules-tortenete-markuszinhaz-160327/1140973

 

 

19:00 – Cyril Gely: DIPLOMÁCIA / Rózsavölgyi Szalon

 

Szereplők: Sztarenki Pál, Alföldi Róbert, Varga Ádám, Sütő András, Bárdi Gergő
Előadja: Sztarenki Pál

„Miért nem néz szembe a valósággal?” – kérdezi a Diplomácia című darabban Raoul Nordling a német tábornoktól, Dietrich von Choltitztól, aki visszakérdez: „Melyik valósággal? A magáéval, vagy az enyémmel?” Nordling válasza erre: „Azzal a valósággal, hogy Párizst elpusztítani értelmetlen! Értelmetlen, embertelen, ostoba, abszurd és gonosz.” A 20. századi európai történelem egyik legtitokzatosabb története: hogyan menekült meg Párizs 1944-ben Hitler bosszújától. A párizsi svéd konzulnak, Nordlingnak mindössze egyetlen éjszakája van, hogy meggyőzze, és lebeszélje Choltitz tábornokot, hogy – Hitler parancsát végrehajtva – a francia fővárost lerombolja. Ennek a találkozásnak a története a Diplomácia.

 

Az előadás időtartama: 65 perc szünet nélkül
Helyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/cyril-gely-diplomacia-rozsavolgyi-szalon-160328/1140961

 

 

JÚNIUS 3. HÉTFŐ

 

17:00 – Cédric Chapuis: ÉLET-RITMUSRA / Pinceszínház

 

Játssza: Medveczky Balázs
Rendező: Hojsza Henrietta

Egy francia fiú, Adrien Lepage mindennapjaiba nyerünk bepillantást, a mániákusan doboló kamasz azonban egyre több titkot, élményt és emléket árul el nekünk. Furcsa világ tárul elénk, mely egyszerre irigylésre méltó és lehengerlő, de ad némi okot az aggodalomra is.
Talán Adrien mégsem olyan „átlagos”? A kalandok, a csalódások, a megpróbáltatások ugyanúgy részei az ő életének is, mint bármelyik másik kamaszénak, akkor mégis mitől lehet ez a fiú más, mint a többiek?
Hol tart most az életében, mi a múltja és mik a tervei? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ az Élet-ritmusra című előadás a maga sajátos humorával Medveczky Balázs megrendítő alakításában.
„A darab legfontosabb üzenete az, hogy a különbözőség, a másság nem betegség. Azokat az embereket, akik valamilyen hátrányos helyzetben együtt élnek velünk, beskatulyázzuk, megbélyegezzük.
Elfelejtjük, hogy ők ugyanolyan emberek, mint mi, csak bizonyos helyzetekre kicsit másként reagálnak. Ez olykor nagyon érdekes és gyönyörűen meg is színezi a hétköznapokat. Számomra pont az ő különlegességük a csoda” – fogalmazott a rendező.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 15 perc szünet nélkül
Helyszín: Stúdióterem
Jegyár: 6000 Ft 

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/elet-ritmusra-pinceszinhaz-146776/967638

 

19:00 – FÜST / Pokorny Lia zenés önálló estje

 

Zongorán kíséri: Grósz Zsuzsanna

Hány arca lehet a Füstnek? Szállhat egy cigaretta izzó nyomán, születhet akár az égő avarkupac pattogása mellett egy nedves őszi délutánon. Kerülhet az égre kormos kémények tömegének baljóslatú hatásaként ugyanúgy, ahogyan egy szál füstölő szelíd lelket melengető gyermekeként.
Beborít, betakar, az érzékeinkre hat, majd eloszlik. Látszólag nyomtalanul, de mégis ott marad a pórusainkban, szinte csiklandozza a bőrt, és hosszú ideig érezzük még magunkon. Egyszerre hozhat mámort, elsöprő érzelmeket, érzékiséget és meghitten békés intimitást. Ahogyan a zene is…
Pokorny Lia zenés előadását is ez a kettősség inspirálta. Közismert, izgalmas-érzéki hangulatú dalok légies zongorakíséretre, eredeti és humoros prózai átkötésekre és az ezzel dalról dalra együtt élő füstös hangra építve. Hangra, amely hol karcol, hol finoman simogatva vezeti át hallgatóit az előadás akkordjain.
A hangulatot – többek között – Ella Fitzgerald, Gershwin, Edith Piaf, Nat King Cole, G. Dénes György, Psota Irén és Cserháti Zsuzsa emlékének megidézése garantálja.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 15 perc szünet nélkül
H
elyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/fust-koncert-pokornyi-lia-onallo-estje-160362/1140962

 

 

JÚNIUS 4. KEDD

 

11:00 – LACI KIRÁLYFI / MárkusZínház

 

A kicsi Laci királyfi hirtelen dühében elkívánja nővéreit a Föld alá. Hiába bánja, muszáj a királykisasszonyok után mennie. A vándorúton megküzd három sárkánnyal, de csakis a kígyó királylánytól kapott varázsinggel és varázskarddal győzedelmeskedhet. Így találja meg a mese végére élete párját is.

Benedek Elek meséjét színpadra adaptálta és rendezte: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor
A díszletet és a bábokat tervezte, kivitelezte: Vajda Zsuzsanna és Pilári Gábor

 

A bábelőadást 4 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Az előadás időtartama: 50 perc szünet nélkül
Helyszín: Stúdióterem
Jegyár: 3000 Ft 

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/laci-kiralyfi-markuszinhaz-161884/1140974

 

19:00 – Jane Austen – Joannah Tincey: BÜSZKESÉG ÉS BALÍTÉLET KÉT SZÍNÉSZRE / Centrál Színház

 

Szereplők: Balsai Móni és Schmied Zoltán

Rendező: Ujj Mészáros Károly

A világirodalom egyik legszebb és máig legnépszerűbb szerelmes regénye a Büszkeség és balítélet. A siker titka Jane Austen néha bonyolultan talányos, néha elrajzoltan nevetséges szereplőiben rejlik – akik persze mindvégig imádnivalóan emberiek.
A Centrál Színház előadásában színre lép a bájos és eszes Lizzie, a zord és titokzatos Mr Darcy, az álmatag Jane, a kenetteljes Mr Collins, az egymást gyötrő Bennet házaspár, a csacska Kitty és a még csacskább Lydia, és valamennyi rokonuk, barátuk, ismerősük – életre keltőjük pedig mindössze két virtuóz színész, Balsai Móni és Schmied Zoltán
.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 30 perc szünet nélkül
H
elyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/buszkeseg-es-balitelet-ket-szineszre-central-szinhaz-161886/1140963

 

 

JÚNIUS 5. SZERDA

 

11:00 – MÁTYÁS KIRÁLY SZÁRNYAI / MárkusZínház

 

SZEREPLŐK: Hunyadi János: Pilári Gábor / Szilágyi Erzsébet: Vajda Zsuzsanna

Ki ne hallotta volna hírét a törökverő Hunyadi Jánosnak és az ő fiacskájának, Mátyásnak? Nagy gonddal nevelték tudósságra, bajvívásra, és egy napon két angyal a Duna jegén királlyá koronázta. Régen volt, ez nagyon régen. Akkor még angyalok röpködtek az égen s a palota kapujában tisztelegve fújta tüzét a sárkány. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékeznek vissza Mátyás király gyermekkorára, győztes csatáira és lelkének égbeszállására. Az előadás megidézi és új kontextusban mutatja be a Mátyás királyról szóló meséket, legendákat és a krónikákban fennmaradt feljegyzéseket.

 

A bábelőadást 5 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Az előadás időtartama: 60 perc szünet nélkül
Helyszín: Stúdióterem
Jegyár: 3000 Ft 

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/matyas-kiraly-szarnyai-markuszinhaz-161885/1140975

 

19:00 – Dante: PURGATÓRIUM – PARADICSOM / Katona József Színház

 

Előadja: Gyabronka József

Dante a Purgatórium hegyén a Paradicsom felé folytatja útját, és miközben végigjárja a túlvilági tájakat – és persze a lélek útvesztőit –, nemcsak a világot, a világ szerkezetét ismeri meg egyre jobban, hanem önmagát is.
A Pokol-béli utazásnál talán kevésbé kalandos, de nem kevésbé drámai a Purgatórium és a Paradicsom sem: Dante és Beatrice, az egymásra régen váró szerelmesek találkozása nem várt fordulatot tartogat. Dante újra meg újra felteszi a létezés alapkérdéseit, és egyre szebben, egyre összetettebben fogalmazódnak meg rájuk a válaszok.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc szünet nélkül
H
elyszín: Színházterem stúdióelrendezés
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/dante-purgatorium-paradicsom-katona-jozsef-szinhaz-161887/1140964

 

JÚNIUS 6. CSÜTÖRTÖK

 

17:00 – Brestyánszki B. Rozi: KI TUDJA, LÁTSZ-E MÉG? / A Szabadkai Népszínház – Magyar Társulat

 

Egy Karády-történet

Karády: Kalmár Zsuzsa
Rendező: Mezei Zoltán

 

Karády Katalin a múlt század harmincas-negyvenes éveinek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője volt. Első filmje, a Halálos tavasz, azonnal meghozta számára a népszerűséget. Erotikus kisugárzása, szokatlanul búgó hangja a korszak szexszimbólumává, a végzet asszonyává tette a dívát. Karády viharos és látszólag ellentmondásos életet élt. Magyarország szövetséget kötött a náci Németországgal: a háború alatt Katalinnak egy magasrangú kormánytisztviselővel volt viszonya (aki titokban az ellenállás tagja volt), ugyanakkor halálra ítélt zsidókat mentett. De tovább filmezett. A nemzet jelképévé vált. A nácik végül betiltották a munkáját.
A történet egy fiktív esemény kereteiben játszódik. Karády utolsó magyarországi fellépése során, az emigráció előtt állva emlékezik vissza életére, és enged belelátni sorsába, ami arra kényszerítette, hogy elhagyja az országot, amit továbbra is teljes szívével szeret… és közben néha kiszakad belőle egy-egy örökzölddé vált dal vagy annak foszlánya. A keserédes előadás olykor kacagtató, mégis húsbavágóan aktuális kérdéseket feszeget a hovatartozásról, a hazáról, a hontalanságról, művészetről, szerelemről, a sikerről és a hatalomról.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc szünet nélkül
Helyszín: Stúdióterem
Jegyár: 6000 Ft 

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/ki-tudja-latsz-e-meg-szabadkai-nepszinhaz-magyar-tarsulata-161889/1140957

 

 

19:00 – Dávid Attila: EMMA / Örkény Színház

 

Játssza: Kerekes Éva
Rendező: Dávid Attila

„A sült tojás és a piruló kenyér illatától a mai napig jól tudom magam érezni. A mentáétól meg egyenesen hazarepülök. 1973. Nagykáta, Nagyrét utca 24. Gyiiif. Hazateleportáltam magam az ebédlőasztal melletti laminált hokedlire, a meleg sparhelt mellé. Oda, hétéves koromba, amikor az ember fülén még a potenciál folyik ki. Akinek bejött az élet, az nem fantáziál a sparheltről. Az csak előre. Akinek meg nem jött be, az egyfolytában csak hátra. Miért vagyok itt? Hogy kerültem ide? Miért pont ide? Miért most? Mi hiányzik belőlem?”
Vajon máshogy végződtek volna a dolgok, ha Emmának születik egy fiútestvére, és nem rájuk, lányokra marad a családi vállalkozás? És ha a nővére, Adél nem menekül külföldre? És ha Emma nem menekül Pestre? És ha 1984. június hó 16. napjának estéjén nem találkozik a diszkóhajón azzal az 1 méter 95 centi magas, vadgesztenye színű, hullámos hajú, zöld tekintetű, mélybarna hangú, nagy kezű férfival? Emma személye több mint húsz, nőkkel készített mélyinterjúból állt össze. Olyan történetek ezek, amelyek általában zárt ajtók mögött játszódnak, és a résztvevők nem akarnak, vagy nem tudnak beszélni róluk.
Ezúttal, ha csak közvetve is, Emmán keresztül megnyílnak nekünk.

 

Az előadás időtartama: 1 óra 20 perc szünet nélkül
H
elyszín: Színházterem stúdióelrendezés
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/david-attila-emma-orkeny-istvan-szinhaz-161890/1140968

 

JÚNIUS 7. PÉNTEK

 

19:00 – A RENDES LÁNYOK CSENDBEN SÍRNAK / Vígszínház

 

Játsszák: Kiss Mari, Balázsovits Edit, Márkus Luca
Rendező: Paczolay Béla

Jobb hallgatni, félrenézni, továbbmenni… És csak csendben sírni. Főleg ha nő vagy! Ez a túlélési stratégia működött a kilencvenes években a csallóközi kisvárosban, Dunaszerdahelyen, ahol borzalmas bűncselekmények tették elviselhetetlenné a hétköznapokat. Húsz évvel később Durica Katarina megtörte a csendet és beszéltetni kezdte azokat a nőket, akik annyi éven át hallgattak, pedig tanúk voltak, tanúk és áldozatok. Interjúk, vallomások és beszámolók alapján íródott a regény, amelyben három különböző korú nő sorsán keresztül kirajzolódik a rendszerváltás utáni Kelet-Európa talán legsötétebb maffiatörténete.
A rendes lányok csendben sírnak nemcsak felkavaró, hanem felszabadító és felemelő is. Erőt és bátorságot ad azoknak a nőknek, akik némán tűrték az erőszakot, akik nem merték felemelni a hangjukat, akik eddig szégyenbe burkolódzva éltek

 

Az előadás időtartama: 2 óra szünet nélkül
Helyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft 

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/a-rendes-lanyok-csendben-sirnak-vigszinhaz-161891/1140971

 

JÚNIUS 8. SZOMBAT

 

17:00 – A VERÉB / Hermethia Bábszínház

 

Játsszák: Balázs-Valler Kata, Turós-Máté Kinga Réka
Rendező: Balázs-Valler Kata

„A múltam nem rendeződik bölcsen körém. Arcok, testek lökdösődnek mondván: „Én, én elsőnek!” Vannak boldog pillanatok, de aztán jön a többi, jóval számosabb. De még bármi megtörténhet velem az utolsó számadás napjáig.” (Edith Piaf)
Mi történik akkor, ha a fiatal, élete első nagy fellépésére készülő Edith találkozik az élete végén járó önmagával, Piaffal. Közös múltjukat felidézve együtt jutnak arra a pontra, ahonnan az események sora Edithnek még a jövő, Piafnak már a múlt. Hogyan dönt Edith, ha beletekinthet saját jövőjébe? Vajon úgy is ezt a sorsot választja-e? A két nő végül csak együtt juthat el az őszintén kimondott felismerésig: „Nem, nem bánok semmit sem.” A kortárs táncos, illetve bábszínpadi elemeket felvonultató előadásban élőben hangoznak el Edith Piaf sanzonjai eredeti, francia nyelven.
„Szeretném tisztázni, ki is voltam, ahogyan az ember csak önmaga tisztázhatja magát. Ki is volt az a Piaf, az az Edith…”

 

Az előadást 16 éven felüli nézőinknek ajánljuk.

Helyszín: Stúdióterem
Az előadás időtartama: 70 perc szünet nélkül
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/a-vereb-hermethia-puppets-161892/1140958

19:00 – Amy Herzog: JAJ, NAGYI! / Orlai Produkció

 

Játsszák: Molnár Piroska, Rohonyi Barnabás, László Lili
Rendező: Szabó Máté

Ha az unokája hajnali háromkor becsönget egy biciklit tolva, nagy hátizsákkal, hogy csak éppen erre járt, akkor mit tesz a jó nagymama? Először is a fülébe egy hallókészüléket, aztán pedig nekilát, hogy szállást biztosítson a nagy utazónak.
Így kezdődik a nagy nemzetközi kritikai és közönségsikert aratott komédia, amelyben két generáció, két külön világ, két gondolkodásmód és sok ki nem mondott szó keveredik szívmelengető és humoros koktéllá. Ahogy egy kritikusa írta: „Akinek nehéz a szíve, vagy csak melegségre vágyik, nézze meg ezt a darabot. Aki a nagy generáció tagja és képtelen megérteni az unokáját, vagy az ipszilon generációé, és kiborítják a nagyszülei, nézze meg ezt a darabot. Aki egyszerűen szereti a színházat, nézze meg ezt a darabot.”

 

Az előadás időtartama: 80 perc szünet nélkül
H
elyszín: Színházterem
Jegyár: 6000 Ft

Online jegyvásárlás: https://bartokszinhaz.jegy.hu/program/amy-herzog-jaj-nagyi-orlai-produkcio-161893/1140972

 

___________________________________________________________________________________________________________________________________________

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával:

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

MIKRO FESZTIVÁL JEGYÁRKEDVEZMÉNY!

Szabadbérlet (6 előadás) ára: 30.000 Ft

Az összes felnőtt előadás (11 előadás) megvásárlása esetén az ár: 44.000 Ft

Családi kedvezmény a gyerekelőadásokra: 3 vagy több gyermek esetén 20% kedvezmény

.

A kedvezmények csak jegypénztárunkban vehetők igénybe, online vásárlás esetén NEM!

 

Az előadásokra van lehetőség online jegyet váltani a Jegy.hu-n:

.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

.

 

AZ ELŐADÁSOKAT MŰSORNAPTÁRUNKBAN IS MEGTALÁLHATJÁK!

 

TOVÁBBÁ ONLINE LAPOZGATÓS MŰSORFÜZETÜNK IS ELÉRHETI EZEN A LINKEN.